Efter en lång vinter längtar vi efter att känna solens värmande strålar på vår hud. Men kom ihåg att ta det försiktigt – huden påverkas på många sätt av solen.
Många av oss vill gärna njuta av solens strålar på våren och sommaren. När solen når huden aktiveras det naturliga solskyddet och melanin bildas, ett brunt färgämne som ligger över cellerna. Har du bränt dig och blivit röd är det ett tecken på att huden har fått för mycket UV-strålning och blivit brännskadad.
Huden åldras av för mycket sol
Mycket solande leder till att huden åldras i förtid genom att bindväven i huden skadas och rynkor bildas. När huden bestrålas blir det en inflammation i huden och fria radikaler bildas som bryter ner huden och till slut gör att den åldras.
– Vid överdrivet solande blir det översta hudlagret tjockare, nästan läderartad, medan det undre blir tunnare. Dessutom bryts elastinet ner och ger en minskad elasticitet i huden, berättar Annica Joensuu, ordförande i Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation, SHR.
Hudcancer ökar i Sverige
Man kan även få solskador av olika slag såsom pigmentfläckar och förstorade porer. Personer med ljus hy som har ett betydligt sämre pigmentskydd kan lätt få skadad hud av överdriven solning. Det brunbrända idealet och intensiva solandet leder också till allvarliga konsekvenser. Antalet hudcancerfall har på senare år ökat och sjukdomen är numera en av de vanligaste cancerformerna i Sverige.
– Delvis är det de farliga melanomen som ökar vilket beror på att vi solar väldigt häftigt. De ofarliga typer av hudcancer som en del patienter har hänger ihop med att vi är i solen många timmar då många av oss spenderar en stor del av vår fritid utomhus, menar Mats Berg, överläkare och hudläkare vid Hudkliniken i Sörmland.
– Det finns de som är väldigt medvetna och försiktiga med solandet. Men sedan har vi den andra kategorin som älskar solen och menar att de inte kan vara utan den. Många är dessvärre omedvetna om vilka konsekvenser det kan leda till att utsätta huden för överdrivet solande.
Så solar du säkert
Men det går så klart att sola säkert och sakta men säkert vänja huden vid solens starka strålar.
– Se till att ha solskyddskräm i ansiktet och t-shirt, till och med på stranden. Det är ofta på överkroppen de farliga förändringarna sker, säger Mats Berg.
– Ligg aldrig och sola, inte ens med solskyddsfaktor. Självklart kan man vara utomhus och vistas i solen, men att ligga och pressa i solen är inte bra. Välj hellre en skuggig plats på stranden och använd alltid solskydd. Många tror fortfarande att det inte går att bli brun om man använder solskyddsfaktor. Men det stämmer inte, det tar bara lite längre tid, menar Annica Joensuu.
För att skydda och vårda din hud är det viktigt att vara varsam med solandet samt att hålla en sund livsstil, bland annat genom att sova och äta bra.
Visste du att…
… det finns sex olika hudtyper hos oss människor. Har du ljus hud tillhör du hudtyp 1, 2 eller 3. Dessa hudtyper är de som främst behöver skydda sig mot solen.